Het is 2024, en de manier waarop professionals hun opdrachten vinden, evolueert voortdurend in lijn met de snel veranderende digitale wereld. Voor freelancers en ZZP’ers is de zoektocht naar de perfecte opdracht net zo cruciaal als het uitvoeren ervan. In dit artikel duiken we dieper in de vraag: Waar kunnen freelancers en ZZP’ers in 2024 hun ideale opdrachten online vinden?

Of je nu een doorgewinterde freelancer bent of net begint aan je reis als zelfstandig ondernemer, we hebben het laatste nieuws, trends en platforms verzameld die de weg wijzen naar boeiende en winstgevende opdrachten. Laten we samen ontdekken hoe de digitale landschappen van freelancen en zelfstandig ondernemen er vandaag de dag uitzien en waar jij jouw volgende uitdaging kunt vinden.

Specifieke websites voor freelancers

Er zijn een aantal specifieke websites opgezet bedoeld als marktplaats voor freelancers aan de ene kant en bedrijven die tijdelijk hulp nodig hebben bij opdrachten aan de andere kant.

Eén van de meest bekende is Freelance.nl. Maak als freelancer een profiel aan en upload je CV en andere eigenschappen. Via een zoekbalk kan je filteren op opdrachten en makkelijk reageren. Voor sommige opdrachten heb je een betaald account nodig zodat je sneller kan reageren.

Andere websites die werken als een marktplaats zijn bijvoorbeeld Young Creators, Hoofdkraan, Malt of Bamboe.

Voor veelal internationale opdrachten werkt Upwork.com het beste.

Binnen sociale media kanalen kan je je aanmelden bij bepaalde groepen, zoals bijvoorbeeld de Facebook groep ‘ZZP opdrachten en personeel

Standaard vacaturesites met selectie

Alle grote (inter)nationale vacaturesites hebben een filter waardoor je specifiek kan zoeken naar banen voor ZZP-ers. Zoals bijvoorbeeld bij LinkedIn kan je filteren op Job-type ‘Contract’ en/of Temporary.

Bij Indeed kan je als Dienstverband aangeven dat je Freelance/ZZP werk zoekt en bij Yacht hebben ze een speciale sectie voor freelancers opgezet.

Aanbestedingen van overheid en (semi-)publieke organisaties

Binnen de overheid en (semi-)publieke organsaties zijn tal van opdrachten te vinden voor freelancers. Voor deze categorie moet je je even verdiepen in de verschillende platformen en methodes die gebruikt worden.

Veel organisaties maken gebruik van bijv. Mercell of Negometrix om hun aanbestedingen op te plaatsen. Je meld je eerst aan bij zo’n platform en dan kan je je inschrijven bij verschillende organisaties zoals bijv. Gemeente Amsterdam, NPO of Waternet. Als er een opdracht beschikbaar komt krijg je dan een melding en kan je je voor een bepaalde datum inschrijven.

Andere aanbieders van mooie opdrachten zijn bijv. de NS of de Kamer van Koophandel. Er zijn ook verzamelwebsites zoals Freep.nl waar je in één keer kan zoeken bij meerdere aanbieders.

Start-ups binnen Nederland

Als je meer houdt van werken bij een jong bedrijf kan je overwegen om een ‘Open Solicitatie’ in te dienen bij een Start-up. Vaak hebben start-ups een investering gehad zodat zij goede vakmensen en experts zoeken om te groeien. Ga naar de website van de start-up en bepaal voor jezelf of het bedrijf je aanspreekt. Vaak kan je via een open formulier of emailadres jouw gegevens en CV achterlaten.

Een goed overzicht van start-ups binnen Nederland kan je vinden via Startupstash.com of Seedtable.com

Netwerk-events

Het bijft in 2024 belangrijk om mensen face-to-face te ontmoeten en om in contact te blijven met de markt en andere freelancers. Veel netwerk-events zijn gratis en zo blijf je op de hoogte van de laatste technologien en de spelers in de markt. Goede startpunten voor het zoeken naar events zijn bijvoorbeeld Eventbrite en Meetup.

Wij hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd, geadviseerd en gemotiveerd om de online mogelijkheden voor freelancers en ZZP’ers in 2024 ten volle te benutten. Blijf jezelf uitdagen, blijf leren en blijf gedreven in het najagen van jouw professionele dromen. Veel succes met het vinden van die opwindende nieuwe opdracht die perfect aansluit bij jouw vaardigheden en passies!

Wil je graag meer weten over dit artikel of heb je vragen voor ons? Neem gerust content met ons op via het Contactformulier. Onze experts zitten klaar om je vragen te beantwoorden.

Laatste Berichten