Het gebruik van smartphones voor het bekijken van e-mails en nieuwsbrieven is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is daarom van cruciaal belang dat e-mails en nieuwsbrieven mobile-friendly zijn om ervoor te zorgen dat ze goed worden weergegeven op mobiele apparaten en de ontvangers er een goede gebruikerservaring bij hebben. In dit artikel bespreken we hoe je jouw e-mails en nieuwsbrieven mobile-friendly kunt maken.

Waarom zijn mobile-friendly e-mails belangrijk?

Voordat we ingaan op de stappen die je kunt nemen om mobile-friendly e-mails en nieuwsbrieven te maken, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit zo belangrijk is. Zoals eerder vermeld, gebruiken mensen hun mobiele apparaten steeds vaker om hun e-mails en nieuwsbrieven te bekijken. Als jouw e-mails niet mobile-friendly zijn, kan dit leiden tot slechte gebruikerservaringen en zelfs tot afmeldingen.

Optimaliseer voor mobiele apparaten

Om jouw e-mails en nieuwsbrieven mobile-friendly te maken, moet je ervoor zorgen dat ze zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dit betekent dat je moet letten op de grootte van de afbeeldingen en het lettertype dat je gebruikt. De afbeeldingen moeten klein genoeg zijn zodat ze snel worden geladen en het lettertype moet groot genoeg zijn zodat het goed leesbaar is op een klein scherm.

Maak gebruik van responsive design

Een andere manier om jouw e-mails en nieuwsbrieven mobile-friendly te maken, is door gebruik te maken van responsive design. Met responsive design past de e-mail of nieuwsbrief zich automatisch aan aan het schermformaat van het apparaat waarop het wordt bekeken. Dit betekent dat de ontvanger altijd een optimale gebruikerservaring heeft, ongeacht het apparaat dat hij of zij gebruikt.

Gebruik een enkele kolom lay-out

Een andere manier om jouw e-mails en nieuwsbrieven mobile-friendly te maken, is door een enkele kolom lay-out te gebruiken. Een enkele kolom lay-out is gemakkelijker te lezen op een klein scherm en zorgt ervoor dat de ontvanger niet horizontaal hoeft te scrollen om de e-mail te kunnen lezen.

Maak gebruik van duidelijke call-to-actions

Een duidelijke call-to-action is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontvanger de gewenste actie onderneemt. Dit geldt vooral voor mobile-friendly e-mails en nieuwsbrieven. Het is belangrijk dat de call-to-action duidelijk en gemakkelijk te zien is op een klein scherm.

Maak gebruik van preheaders

Een preheader is de eerste regel tekst in een e-mail die direct onder de onderwerpregel staat. Het is belangrijk om deze ruimte te gebruiken om de ontvanger te motiveren om de e-mail te openen. Dit is vooral belangrijk voor mobile-friendly e-mails, omdat de ruimte op een klein scherm beperkt is.

Gebruik korte alinea’s

Korte alinea’s zijn gemakkelijker te lezen op een klein scherm en maken de e-mail of nieuwsbrief overzichtelijker. Probeer daarom alinea’s te gebruiken van maximaal 2-3 regels.

Test jouw e-mails en nieuwsbrieven

Het is belangrijk om jouw e-mails en nieuwsbrieven te testen voordat je ze verzendt. Test de e-mail op verschillende mobiele apparaten en controleer of alle links en afbeeldingen goed worden weergegeven. Zo voorkom je dat ontvangers slechte ervaringen hebben met jouw e-mails en nieuwsbrieven.

Maak gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen

Niet alle mobiele apparaten ondersteunen het weergeven van afbeeldingen in e-mails en nieuwsbrieven. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van alt-tekst voor afbeeldingen. Met alt-tekst wordt er tekst weergegeven op de plek van de afbeelding als deze niet kan worden weergegeven.

Vermijd horizontale scrollen

Horizontale scrollen is een slechte gebruikerservaring en moet zoveel mogelijk worden vermeden. Zorg ervoor dat de inhoud van de e-mail of nieuwsbrief past binnen het schermformaat van het apparaat.

Houd de inhoud kort en krachtig

Mensen lezen e-mails en nieuwsbrieven vaak snel op hun mobiele apparaten. Zorg er daarom voor dat de inhoud kort en krachtig is en dat de belangrijkste informatie bovenaan staat.

Maak gebruik van een eenvoudig ontwerp

Een eenvoudig ontwerp zorgt voor een betere gebruikerservaring op mobiele apparaten. Vermijd teveel afbeeldingen en ingewikkelde opmaak en focus op de inhoud van de e-mail of nieuwsbrief.

Maak gebruik van een mobielvriendelijke afzender

Een mobielvriendelijke afzender zorgt ervoor dat de ontvanger direct weet waar de e-mail of nieuwsbrief vandaan komt. Gebruik daarom een duidelijke afzender en vermijd lange namen of afkortingen.

Maak gebruik van mobielvriendelijke onderwerpregels

Een mobielvriendelijke onderwerpregel is kort en krachtig en geeft de ontvanger een goede indicatie van de inhoud van de e-mail of nieuwsbrief. Zorg ervoor dat de onderwerpregel niet te lang is en dat de belangrijkste informatie bovenaan staat.

Conclusie

Het is van groot belang om jouw e-mails en nieuwsbrieven mobile-friendly te maken. Door gebruik te maken van responsive design, een enkele kolom lay-out, duidelijke call-to-actions en preheaders kun je ervoor zorgen dat jouw e-mails en nieuwsbrieven goed worden weergegeven op mobiele apparaten. Daarnaast is het belangrijk om de inhoud kort en krachtig te houden en te testen op verschillende mobiele apparaten. Met deze tips kun je een goede gebruikerservaring creëren voor jouw ontvangers.

Veelgestelde vragen

Wat betekent responsive design?

Responsive design is een ontwerpstrategie waarbij de lay-out van een website of e-mail automatisch wordt aangepast aan het formaat van het scherm van het apparaat waarop het wordt bekeken.

Waarom is het belangrijk om mobielvriendelijke e-mails en nieuwsbrieven te hebben?

Het grootste deel van de mensen leest e-mails en nieuwsbrieven op hun mobiele apparaten. Als jouw e-mails en nieuwsbrieven niet goed worden weergegeven op mobiele apparaten, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en minder betrokkenheid van de ontvanger.

Hoe kan ik mijn e-mails en nieuwsbrieven testen op mobiele apparaten?

Je kunt jouw e-mails en nieuwsbrieven testen op verschillende mobiele apparaten door deze te verzenden naar een testgroep of door gebruik te maken van online tools zoals Litmus.

Moet ik speciale software gebruiken om mobielvriendelijke e-mails en nieuwsbrieven te maken?

Nee, de meeste e-mailmarketing platforms bieden de mogelijkheid om mobielvriendelijke e-mails en nieuwsbrieven te maken met behulp van responsive design templates.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn e-mails en nieuwsbrieven goed worden weergegeven op alle mobiele apparaten?

Het is belangrijk om jouw e-mails en nieuwsbrieven te testen op verschillende mobiele apparaten en om gebruik te maken van responsive design en mobielvriendelijke technieken zoals alt-tekst voor afbeeldingen, korte alinea’s en een eenvoudig ontwerp. Zo zorg je ervoor dat jouw e-mails en nieuwsbrieven goed worden weergegeven op alle mobiele apparaten.

Wil je graag meer weten over dit artikel of heb je vragen voor ons? Neem gerust content met ons op via het Contactformulier. Onze experts zitten klaar om je vragen te beantwoorden.

Laatste Berichten