Google Analytics is een essentieel hulpmiddel voor bedrijven om inzicht te krijgen in hun website- en app-prestaties. In oktober 2020 lanceerde Google Google Analytics 4 (GA4) als de nieuwste versie van het analytics-platform. GA4 is de opvolger van Universal Analytics (UA), dat in 2012 werd gelanceerd. In dit artikel zullen we kijken naar de voordelen van GA4 ten opzichte van UA en wat deze nieuwe versie kan betekenen voor uw bedrijf.

Introductie

Achtergrondinformatie

Google Analytics is een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google. Het biedt gedetailleerde statistieken over de prestaties van een website, inclusief het aantal bezoekers, de bron van het verkeer en de paginaweergaven. Het stelt bedrijven in staat om hun website en online aanwezigheid te optimaliseren en hun marketingstrategie te verbeteren.

Het verschil tussen Google Analytics 4 en Universal Analytics

GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics en verschilt op verschillende manieren van zijn voorganger, UA. Een van de grootste verschillen is dat GA4 is ontworpen met toekomstige ontwikkelingen in gedachten, terwijl UA is ontworpen om te voldoen aan de vereisten van het web van tien jaar geleden. GA4 biedt nieuwe functies en rapporten die niet beschikbaar zijn in UA en die gericht zijn op het verbeteren van de gebruikerservaring en het helpen van bedrijven bij het nemen van betere beslissingen op basis van hun gegevens.

De voordelen van Google Analytics 4

Verbeterde cross-device tracking

Een van de grootste uitdagingen voor bedrijven is het bijhouden van gebruikers die hun apparaten wisselen tijdens het gebruik van een website of app. Met GA4 is dit probleem verholpen dankzij de verbeterde cross-device tracking mogelijkheden. Dit betekent dat bedrijven nu in staat zijn om het gedrag van gebruikers te volgen over meerdere apparaten, waardoor ze beter inzicht krijgen in hun interacties en het optimaliseren van hun website- en app-ervaring.

Meerdere datapunten per gebruiker

Een andere belangrijke verbetering in GA4 is het vermogen om meerdere datapunten per gebruiker te verzamelen en te analyseren. In UA werd elk datapunt als een afzonderlijke sessie beschouwd, wat leidde tot beperkingen in het inzicht in het gedrag van de gebruiker. Met GA4 kan elke gebruiker meerdere datapunten genereren en kan elk datapunt worden toegeschreven aan een individuele gebruiker, waardoor bedrijven een beter beeld krijgen van het gedrag van hun gebruikers.

Geavanceerde rapporten en analyses

GA4 biedt geavanceerde rapporten en analyses die bedrijven in staat stellen om dieper inzicht te krijgen in de interacties van hun gebruikers met hun website of app. Hiermee kunnen bedrijven gedetailleerde analyses maken van gebruikersstromen, conversies en doelen, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen over de ontwikkeling en optimalisatie van hun website en app.

Nieuwe integraties met Google-producten

Een ander voordeel van GA4 is de integratie met andere Google-producten, zoals Google Ads en Google BigQuery. Hierdoor kunnen bedrijven hun gegevens van verschillende bronnen combineren en de waarde van hun gegevens vergroten.

Betere privacy en gegevensbescherming

Met de toenemende aandacht voor gegevensprivacy en -bescherming heeft Google in GA4 nieuwe maatregelen genomen om de privacy van gebruikers te beschermen. Zo wordt nu standaard gebruik gemaakt van geanonimiseerde gebruikersgegevens en worden gebruikersgegevens automatisch verwijderd na 14 maanden.

Het verschil tussen Universal Analytics en Google Analytics 4

Trackingmethoden

Een belangrijk verschil tussen UA en GA4 is de manier waarop ze gegevens verzamelen en bijhouden. UA maakt gebruik van een paginaweergave trackingmodel, terwijl GA4 gebruik maakt van een gebeurtenis trackingmodel. Dit betekent dat GA4 meer flexibiliteit biedt bij het bijhouden van verschillende interacties met de website of app, zoals het starten van een video of het openen van een menu.

Gebruikers-ID’s

Een ander verschil tussen UA en GA4 is de manier waarop ze gebruikersgegevens bijhouden. In UA werd een unieke ID gecreëerd voor elke nieuwe sessie, terwijl GA4 een permanente gebruikers-ID toewijst. Dit betekent dat in GA4 elke actie die door dezelfzelfde gebruiker wordt uitgevoerd, kan worden toegeschreven aan dezelfde gebruiker, waardoor een nauwkeuriger beeld ontstaat van het gedrag van de gebruiker.

Data-analyse

GA4 biedt ook meer geavanceerde data-analysemogelijkheden, zoals het gebruik van machine learning om betere inzichten te krijgen in het gedrag van gebruikers en de mogelijkheid om gegevens te combineren uit verschillende bronnen, zoals web en app.

Privacy

Een belangrijk verschil tussen UA en GA4 is ook de aandacht voor privacy en gegevensbescherming. GA4 biedt een verbeterde privacybescherming voor gebruikers door standaard geanonimiseerde gegevens te gebruiken en de mogelijkheid om gegevens automatisch na 14 maanden te verwijderen.

Conclusie

In dit artikel hebben we de voordelen van Google Analytics 4 ten opzichte van Universal Analytics besproken. GA4 biedt een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van UA, waaronder verbeterde cross-device tracking, meerdere datapunten per gebruiker, geavanceerde rapporten en analyses, nieuwe integraties met Google-producten en betere privacy- en gegevensbescherming.

Als bedrijf is het belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën en tools om een concurrentievoordeel te behouden. Door over te stappen op GA4 kunnen bedrijven beter inzicht krijgen in het gedrag van hun gebruikers en betere beslissingen nemen over de ontwikkeling en optimalisatie van hun website en app.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Universal Analytics en Google Analytics 4?

Het grootste verschil tussen beide is de manier waarop ze gegevens verzamelen en bijhouden. UA maakt gebruik van een paginaweergave trackingmodel, terwijl GA4 gebruik maakt van een gebeurtenis trackingmodel.

Kan ik overstappen van Universal Analytics naar Google Analytics 4?

Ja, het is mogelijk om over te stappen van UA naar GA4, maar het vereist enige configuratie en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens naadloos worden overgezet.

Biedt GA4 betere privacybescherming voor gebruikers dan UA?

Ja, GA4 biedt een verbeterde privacybescherming voor gebruikers door standaard geanonimiseerde gegevens te gebruiken en de mogelijkheid om gegevens automatisch na 14 maanden te verwijderen.

Wat zijn enkele van de geavanceerde rapporten en analyses die beschikbaar zijn in GA4?

Enkele van de geavanceerde rapporten en analyses die beschikbaar zijn in GA4 zijn gebruikersstromen, conversies en doelen.

Kan ik GA4 integreren met andere Google-producten?

Ja, GA4 kan worden geïntegreerd met andere Google-producten, zoals Google Ads en Google BigQuery.

Wil je graag meer weten over dit artikel of heb je vragen voor ons? Neem gerust content met ons op via het Contactformulier. Onze experts zitten klaar om je vragen te beantwoorden.

Laatste Berichten